Tekstsmederij De Podcast!


De Tekstsmederij

Het zijn hele verwarrende en onzekere tijden. We zien onze collega's worstelen met de maatregelen die er genomen zijn en ook wijzelf vinden het maar wat ingewikkeld om via Zoom en sociale media de smederij te moeten runnen. Er stonden mooie hoogtepunten in de agenda's die we onverhoopt hebben moeten annuleren. Te beginnen met de grootse eindpresentatie van Phonetic Stories. Het traject dat we samen met Asko | Schönberg opzetten voor schrijvers en componisten. Alle tien de makers zouden op 29 maart op het podium van Paradiso Noord de samenklanken van taal en muziek laten horen. Maandenlang werkten ze met elkaar naar deze climax toe. We trokken als teams gezamenlijk op, maar moesten helaas ook tot het gedwongen besluit komen de avond af te gelasten. En zo zijn er meer teleurstellingen en vragen; wanneer zullen onze (nieuwe) smeders met hun teksten de vloer op kunnen? Hoe moet het met de workshops in de Tolhuistuin? Schreef Darryl Veldman zijn theatertekst voor 24H ZuidOost nu voor niks?

We zijn met elkaar in overleg hoe we jullie op nieuwe manieren kunnen voorzien van taalkunst. En soms zit het geluk heel dicht bij het ongeluk. De afgelopen maanden waren we namelijk al bezig met de voorbereidingen van Tekstsmederij De Podcast en hoe fantastisch is het om te kunnen melden dat de eerste aflevering vanaf vandaag online staat! Niets fijner dan vanuit je luie stoel, vanaf je driezits, op je balkon, of stiekem in de auto te luisteren naar taalkunst 2.0. In deze aflevering gaat onze vaste presentatrice Yahmani Blackman in gesprek met twee makers van Phonetic Stories. Schrijver Michiel Westbeek en componist Boris Bezemer vertellen je alles over hun deelname en de werkprocessen en laten alvast een voorproefje van het materiaal horen.Met grote dank aan AnuriMusic die verantwoordelijk is voor de edits en de custommade tune en aan Asko | Schönberg zonder wie dit traject er überhaupt niet zou zijn geweest! Ook willen we via deze weg even de groetjes doen aan alle makers die inmiddels thuis zitten: Jeroen Callaars, Pieter Delfosse, Stokely Dichtman, Adriana Ivanova, Michiel Westbeek, Boris Bezemer, Guusje Ingen Housz, Annelie Koning, Lise Morrison, Gerjan Piksen en coaches Yannis Kyriakides enMaarten van Hinte!

We hopen jullie allen snel weer te kunnen zien. Tot die tijd kun jij je verheugen en luisteren naar Tekstsmederij De Podcast, het kanaal is te vinden op Spotify!