De Teksten

In de race

Lopen op hollende wolken (werktitel) Simone en Nina Naar het stuk

Thema

Beschrijving: Een Who's Afraid of Virginia Woolf zonder verzonnen kind. Tussen Boy, Fanny en X staan concepten, zoals gender, ras en valisme, die soms nauwelijks tastbaar zijn er toch prangend toe doen. Tekst Simon(e) van Saarloos Regie Nina Spijkers

Status

Status In ontwikkeling!

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
Voodoo child (werktitel) Jade en Lisa Naar het stuk

Thema

Een grootse poging tot het vormgeven van een eigen werkelijkheid. Tekst: Jade Olieberg Regie: Lisa Giezen Omslagfoto: kunstwerk 'Power Generator'(2014) van Folkert de Jong.

Status

In ontwikkeling!

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
Zo één. (werktitel) Pieter en Maarten Naar het stuk

Thema

De Man moet beschermen, de Man moet begrijpen en de Man moet beminnen. De Man is op zoek naar houvast, en lijkt zijn heil te vinden in het aanhangen van een autoritaire zekerheid, die met een flinke dosis conservatisme de Man een behaaglijk gevoel van thuiskomen verschaft. Botst de natuur met een verwachtingspatroon? Tekst: Maarten Hopman | Regie: Pieter van Nieuwenhuyze

Status

3 Losse scènes rondom hoofdpersonage Nico. En een lied. Nu nog slechts ingrediënten in de maaltijd waarvan we het recept aan het uitschrijven zijn.

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
THE APPEARANCE OF THE UNDERSTUDY IN THE TITLE ROLE (werktitel) Loek en Ashley Naar het stuk

Thema

Een jonge kunstenaar krijgt de kans van zijn leven en kruipt in de rol van zijn beroemdere evenbeeld - zijn belangrijkste kunstwerk tot nu toe, of een gevaarlijk spel? De grenzen van identiteit, authenticiteit en succes worden onderzocht, met met de hedendaagse kunstwereld als stralend witte achtergrond. Tekst: Ashley Boom // Regie: Loek de Bakker // Copyright: Ashley Boom en Loek de Bakker. (foto: Powerless Structures - Elmgreen & Dragset)

Status

Na deze grove schets ligt de focus op de personages (hun beweegredenen, achtergronden en onderlinge relaties) en bepalen we de verdere koers.

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
De Verzoeker (werktitel) Michiel en Zen Naar het stuk

Thema

Je ligt in bed, je valt bijna in slaap, nee, het is geen vallen, het is tuimelen. Beelden glijden over je netvlies, je bent nog bij bewustzijn, maar het hoe, wat en waar is je onduidelijk. Een duister deurtje in je ziel staat op een kier. Duistere wezens vullen je geestesoog. Er is onrust. Je zou vredig in slaap moeten zakken. Je zou de baas moeten zijn. Je zou aan de rechterhand van god moeten kunnen zitten, maar je dineert met je demonen. Schrijver Maarten staat stijf van de demonen. Hij is bang voor vlinders, bang om gek te worden, bang om zijn veel succesvollere vriendin Rosa te verliezen, bang om geen geniale kunstenaar te zijn. Zo kan het niet langer, weet hij, en Maarten begint aan een nieuw (geniaal) project: een theatertekst over de schilder Francisco Goya die in de 19e eeuw zijn eigen demonen overwon. Dan ontmoet Maarten op straat Legio die zich met tatoeages en implantaten heeft laten verbouwen tot demon... Terug in bed. Je bent bijna onder zeil, maar nog net niet. Een wijze raad: dineer met je demonen. Druk ze niet weg. Ze proberen je iets te leren. Maar vertrouw ze nooit helemaal. Tekst: Michiel Westbeek Regie: Zen Roorda

Status

Negen scènes en schrijvende.

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
Twee gaten in de muur (werktitel) Sytske en Marijn Naar het stuk

Thema

Twee gaten in de muur (is alles wat ik je geven kan) Regisseur: Marijn Graven Schrijver: Sytske van Koeveringe Dus.

Status

we werken er hard aan....

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK
Een afritsbroek is best heel handig (werktitel) Esther en Inge Naar het stuk

Thema

In de kofferbak ligt een handrembreekkabel. En een reservehandrembreekkabel, naast de citronellakaars. Maria en Frans komen al jaren op dezelfde campings, met dezelfde mensen. Wat als je tussen de gezelligheid en het afgedwongen geluk beseft dat dit het leven is dat je niet meer wilt? | Tekst Esther van der Krol | Regie Inge Wannet | De Tekstsmederij, fase 1 Oktober 2017 Copyright: Esther van der Krol en Inge Wannet.

Status

we werken er hard aan...

LEES MEER OVER DE
SMEDERS VAN DIT STUK