Stok achter de deur


De Tekstsmederij

Terwijl de inschrijvingen voor een nieuw traject per 1 maart zijn gestart, gaan onze smeders verder met de ontwikkeling van hun kersverse toneelteksten.  Op 4 en 5 juni kun je alle koppels live ontmoeten. Jade is schrijver en samen met Lisa werkt zij aan het stuk Voodoo Child (werktitel). We stelden haar een aantal vragen:

Hoe kijk je terug op het traject tot nu toe?

Het traject heeft me tot nu toe veel gebracht. Naast dat het een fijne stok achter de deur is, is het een enorme luxe dat er een team klaar staat om mij te begeleiden in mijn proces. Ongegeneerd mag ik alle vragen stellen die ik wil stellen. Ik heb me veilig gevoeld en als ik het ergens niet mee eens was, stond De Tekstsmederij open om daarover te praten. Daarnaast heb ik er, doordat De Tekstsmederij zoveel reclame maakt, werk aan overgehouden. 
 
Wat heeft jou het meest geïnspireerd?
Tot nu toe gaan de woorden "Gewoon doen" het vaakst door mijn hoofd. Mijn eerste begeleider Simon Weeda sprak die magische woorden. Later in het proces heb ik ook een heel enthousiasmerend gesprek gehad met Timen over "het eens even over een andere boeg gooien", vrijheid en het vinden van mijn werkmethode. En momenteel leer ik van Daniël van Klaveren stapsgewijs te werk te gaan. Ontleden. Moeilijk, maar: te gek!
 
Wat was de grootste uitdaging van het traject?
Tot twee maanden geleden verliep alles vlekkeloos, maar toen moest ik na een tijdje niet geschreven te hebben weer door. Toen nog zonder begeleider. Geen idee of wat ik schreef hout sneed. De uitdaging was voor mij en dat is het nog steeds: je niet vast te pinnen op wat je van tevoren had bedacht. Een verhaal heeft lucht nodig. Je moet in staat zijn flexibel te blijven en dat keer op keer van jezelf te eisen. Vooral in deze fase. 
 
Wat heb je (over jezelf) geleerd?
Dat ik intuïtiever te werk ga dan ik dacht.

Ben je als beginnende toneelschrijver of regisseur ook geïnteresseerd in een traject bij ons? Download de open call en meld je aan!