Staat van de Theatertekst is uitgesproken door Nathan Vecht


De Tekstsmederij

DE STAAT VAN DE TONEELTEKST 2018 - door Nathan Vecht

Rainer Maria Rilke, schrijft in één van zijn brieven aan een jonge dichter: "Kunstenaar zijn betekent: niet rekenen en tellen, maar rijpen als de boom, die zijn sappen niet voortdrijft, en getroost in de voorjaarsstormen staat, zonder angst dat er daarna geen zomer zou kunnen komen. Die komt toch. Maar die komt alleen voor de geduldigen, die zijn, alsof de eeuwigheid voor hen lag, zo zorgeloos stil en wijd. Ik leer het dagelijks, ik leer het met pijn, waar ik dankbaar voor ben: geduld is alles!" En om de jonge dichter nog een hart onder de riem te steken voegt hij daar aan toe: "Er bestaat geen meten met de tijd, een jaar is niet van belang, en tien jaren zijn niets."

De jaren van geduld. Ze zijn onontkoombaar in de kunst. En niet in de laatste plaats voor de jonge toneelschrijver. Het vergt moed om te verkondigen: ‘Ik ben toneel- schrijver.’ Een jonge romancier heeft het makkelijk, die kan zeggen: ‘Ik werk aan een roman.’ En daarmee is de kous af. Maar als een jonge toneelschrijver zegt: ‘Ik werk aan een toneelstuk,’ volgt onherroepelijk de vraag: ‘Wanneer kan ik het zien?’ En dan begint het gesodemieter.

Lees hier de complete tekst van De Staat van de Theatertekst 2018.