Smeder Marthe van Bronkhorst op FRINGE


De Tekstsmederij

Dat smeder Marthe van Bronkhorst een veelzijdig talent is, wisten wij al lang. Niet alleen bij de Tekstsmederij timmert zij momenteel hard aan de weg, ook bij Amsterdam FRINGE Festival is zij binnenkort te zien met eigen werk; als schrijver, als regisseur én als actrice. Wij tippen je bij dezen dan ook graag de voorstelling “Cymbeline - Totdat het je eigen dochter is”

Shakespeareliefhebbers opgelet! Borealen, conservatieven, links en rechts, opgepast! Shakespeares onbekendste stuk ‘Cymbeline’ is in 2019: 

Minister Cymbeline van Vreemdelingenzaken (Eddie Kagie) is niet links, niet rechts, maar rechttoe rechtaan. Zelfs voor familie – zijn zoons doen ontwikkelingswerk, maar hij geeft ze uit principe geen cent.
Zijn lievelingsdochter Innogen (Marthe van Bronkhorst) valt voor Mossoud (Shehab Aamer), een asielzoeker. Praktisch net als haar vader, vraagt ze Mossoud om te trouwen, zodat hij in Nederland kan blijven. Maar Mossoud is net als zijn familie romantisch: hij trouwt alleen uit traditie en pure liefde. Door een misverstand moet Innogen wegvluchten voor de traditionele, strenggelovige familie van Mossoud en gaat zij naar Lampedusa om Mossoud en alle vluchtelingen ter plekke te helpen.
Ramp volgt op ramp. Innogen wordt beroofd. Verliest haar identiteitsbewijzen. Maar regels zijn regels voor minister Cymbeline. Totdat het je eigen dochter is.

Speeldata en tijden:
Donderdag 5 september: 18:30 uur - 19:30 uur - PLEIN THEATER
Vrijdag 6 september: 21:30 uur - 22:30 uur - PLEIN THEATER
Donderdag 12 september: 20:30 uur - 21:30 uur - PLEIN THEATER
Vrijdag 13 september: 21:30 uur - 22:30 uur - PLEIN THEATER
Zaterdag 14 september: 20:30 uur - 21:30 uur - MEERVAART TALENTENHUIS

KLIK HIER VOOR TICKETS

Bezoekers over de try-out:
Wij hebben genoten van Marthe en Shehab. Steengoed script en spel. Toptalent!” – Amal Karam, stadsdichter Nijmegen

“Bijzondere voorstelling! Shehab blinkt uit in zijn verschillende personages!” – Jolanda Beek, bezoeker try-out

Over de makers:
Shehab Aamer is acteur en theaterdocent. Hij volgde de opleiding theaterdocent aan de HKU en geeft nu les aan jongeren en is trainingsacteur. Al vanaf zijn vijftiende acteert hij in verschillende producties, waaronder in de film Coach van Joram Lürsen. Shey heeft zijn roots in Egypte liggen. In Cymbeline speelt hij Mossoud (en vele andere rollen).

Eddie Kagie is acteur, schrijver muzikant. Hij staat al veertig jaar acterend en als voordrachtskunstenaar op podia, waaronder bij Toneelgroep Amsterdam en in de kortfilm ‘Witte Dieren’. Hij trad op met F. Starik en Jaap Blonk en werkte met bands als De Kift en Trespassers W. “Vaak getypecast als markant personage,” leert zijn biografie. Dat komt goed uit, want in Cymbeline speelt hij de titelrol Cymbeline.

Marthe van Bronkhorst is schrijfster, theatermaakster en dichter. Ze studeerde aan de VU en Harvard-universiteit af op de psychologie van slaap en dromen. Als schrijver stond ze in 2018 op de longlist van de El Hizjra Literatuurprijs. Als theatermaakster treedt ze op als gedichtenschrijver op maat, toerde met haar hoorspel (‘Het Duister’) langs festivals van bevrijdingsfestival tot Zwarte Cross en vertaalde Edgar Allan Poes ‘The Raven’ naar een kort Nederlands toneelstuk (‘De Witte Raaf’).

Voor het Shakespearefestival herschreef ze de gehele ‘Cymbeline’ van Shakespeare tot een stuk over vluchtelingen en vaders. Er werkten cast en crew van 21-64 jaar en van 7 verschillende nationaliteiten mee.

Deze voorstelling wordt aanbevolen door de Tekstsmederij.