Over ons

DE WERELD VAN DE TEKSTSMEDERIJ draait om vers gesmede Nederlandstalige toneelteksten. Om poëtische, rauwe, maatschappelijke vergezichten, grote en universele tragedies, vlijmscherpe komedies, naast persoonlijke verhalen. Om het zichtbaar maken van nieuw toneelschrijftalent. Om het smeden van samenwerkingsverbanden tussen nieuwe generaties toneelschrijvers en regisseurs. Om hun ontmoeting met jou. Altijd geworteld in de wereld van nu.

Wij vinden dat een toneelschrijfcultuur zichzelf moet uitdagen en bevragen om gezond en duurzaam te worden: in stijl, verhalen, wereldbeelden en culturen. De Tekstsmederij brengt diverse stemmen bij elkaar en kijkt daarbij verder dan de landsgrenzen. Bij ons speelt ook het publiek een sleutelrol in de ontwikkeling van de schrijvers. Daarom betrekken we het publiek al in een vroege fase bij het maakproces. De teksten gaan immers over hun wereld. Met die visie faciliteren we regelmatige ontmoetingen tussen schrijvers en publiek.

Als een spin in het web matchen we schrijvers, makers, producenten, gezelschappen, fondsen en publiek aan elkaar. Wij wijzen hen op elkaars krachten, zien nieuwe kansen en mogelijkheden en ontsluiten de expertise die reeds in het veld besloten ligt voor de nieuwe generatie. Zo zijn wij het vliegwiel voor nieuwe producties. Ondertussen bieden wij een veilige haven aan beginnende toneelschrijvers die bij ons hun artistieke signatuur, ambacht en zakelijke inzichten ontwikkelen en toetsen. Dit alles in openhartige, publieke programma’s waarin op inhoudelijke wijze feedback wordt gegeven en waar professionals en geïnteresseerd publiek elkaar ontmoet.

De Tekstsmederij is actief in het schrijversveld en heeft veel aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe Nederlandse teksten in de hele breedte. Samen met het Nederlands Theater Festival zijn wij initiatiefnemer en producent van de Dag van de Nederlandse Theatertekst. Daarnaast organiseren we o.a. toneelleesclubs en workshops ter bevordering van zichtbaarheid en ontwikkeling van nieuwe toneelteksten.

De Tekstsmederij is onderscheiden met de VvL-penning 2016 van de Vereniging van Letterkundigen. De penning is een blijk van waardering voor mensen of instanties die zich inzetten voor het belang van schrijvers en daarvoor volgens de VvL te weinig waardering krijgen. 

Het kantoor van De Tekstsmederij is gevestigd in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

De Tekstsmederij wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst, Letterenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Versterking, Stadsschouwburg Amsterdam. De Tekstsmederij is opgericht door Timen Jan Veenstra en Malou de Roy van Zuydewijn.

Ook een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van jonge toneelschrijvers en regisseurs? Dat vinden we leuk. Alles over Stichting De Tekstsmederij en fiscaal aantrekkelijk doneren vind je hier.


HET KERNTEAM
Artistiek leider: Timen Jan Veenstra
Zakelijk leider: Marijke Schaap
Productie: Annemarijn Zanting
Publiciteit: Imke van Herk
Presentatie: Yahmani Blackman

HET BESTUUR
Maarten Lammers (voorzitter), Manu van Kersbergen (secretaris), Ellen Tjon A Meeuw –  (penningmeester)

CONTACT
ALLE VRAGEN: info@detekstsmederij.nl
VRAGEN OVER PUBLICITEIT: publiciteit@detekstsmederij.nl
VRAGEN OVER PRODUCTIE: productie@detekstsmederij.nl
KVK: 544.500.12 | Rekening: NL 15ABNA0.548.105.677

PRIVACYVERKLARING
In het kader van de nieuwe privacywetgeving, bekend als AVG, hebben wij ook een verklaring opgesteld ter bescherming van je gegevens. 

ANBI STATUS
Stichting De Tekstsmederij is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent onder meer dat giften en donaties fiscaal aftrekbaar zijn. Meer info over wat het verder inhoudt vind je hier 
https://goededoelen.nl/verantwoording-toezicht/anbi en op belastingdienst.nl .

JAARVERSLAGEN
Jaarverslag 2017
Jaarverslag 2018
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2020