Ontmoet Simon Weeda


De Tekstsmederij

De Tekstsmederij laat een nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs aantreden. Samen met jou. Om dat mogelijk te maken werken we met een groot netwerk van theaterprofessionals. In ons team zit ook toneelschrijver Simon Weeda. Je kunt hem ontmoeten tijdens diverse workshops, toneelleesclubs en ook tijdens de Editio Schrijfweek 24 t/m 31 augustus. Simon is schrijfcoach en jouw partner in crime als het gaat om ondersteuning bij ontwikkeling van nieuwe teksten. Waar haalt hij inspiratie vandaan? En hoe verloopt zijn schrijfproces? We stelden een aantal vragen aan hem:

Waar haal je inspiratie vandaan?
Kelere, zeg. Dit zijn vragen om een keertje een week lang in retraite over te filosoferen, Henriett. Het soort vragen waar ik morgen een ander antwoord op geef dan vandaag. Het soort vragen dat elk hun eigen boek verdient. Maar soms is inspiratie helemaal niet aan de orde. Heb je voor elk stuk evenveel inspiratie nodig? Elk idee? Elk personage, elk idioom, elke arena? Soms gaan dingen gewoon vanzelf, zijn die dan ongeïnspireerd? En betekent dat dat ze slecht zijn?

Nu we het er toch over hebben: wat is inspiratie eigenlijk? Misschien is inspiratie vooral een specifiek soort artistieke motivatie. Iets waarvan je zin krijgt om te schrijven. In die zin zegt het niets over de kwaliteit van de uiteindelijke tekst, maar het helpt wel om tot een tekst te komen. Schrijven is tenslotte heel moeilijk, als je er geen zin in hebt.

Ik heb vaak genoeg teksten geschreven waarbij het meest geïnspireerde moment, het startpunt van het hele idee, verreweg het slechtste element was, en later geschrapt is. Laten we niet al te romantisch hangen aan inspiratie. 

Ik heb niet één muze. Inspiratie kan overal vandaan komen. Ik geloof erg in research, en interviews, maar tegelijkertijd moet je uitkijken dat je niet wordt beperkt door de werkelijkheid. Je tekst moet op eigen benen gaan staan. Het moge duidelijk zijn dat je voor meer sprookjesachtige, of puur emotionele stukken, niet de encyclopedie bij de hand hoeft te hebben. Inspiratie is een vreemd, onvangbaar kreng. En laten we eerlijk zijn: als je wilt schrijven is inspiratie waarschijnlijk niet je eerste probleem. 

Wat is je gouden tip voor schrijvers?
Ik ben zo’n vreselijke nuanceneuker (relativist, ook wel) die niet gelooft in één gouden tip die bij alle schrijvers werkt. Behalve natuurlijk: schrijven. Ons vak is in de eerste plaats een kwestie van doen. Dat is de enige manier om er achter te komen hoe jij als schrijver werkt, en waar de krachten van je tekst liggen. Lezen kan ook geen kwaad, trouwens. 

Wat voor soort coach ben je?
Mijn hemel, wat een lastige vragen stel jij! Laten we hopen dat ik voor iedereen een andere coach ben. Immers: geen twee teksten hebben dezelfde feedback nodig. Een pragmatische coach ben ik wel, denk ik.

---
Check onze agenda en kies het programma wat bij je past. Of je schrijft of je als publiek geniet van het ontstaan van nieuwe theaterteksten, je bent van harte welkom!