Ondertussen met Inge


De Tekstsmederij

Terwijl de inschrijvingen voor een nieuw traject per 1 maart zijn gestart, gaan onze smeders verder met de ontwikkeling van hun kersverse toneelteksten.  Op 4 en 5 juni kun je alle koppels live ontmoeten. Inge is regisseur en samen met Esther werkt zij aan het stuk 'Een afritsbroek is best heel handig' (werktitel). We stelden haar een aantal vragen:

Hoe kijk je terug op het traject tot nu toe?

Het is mooi om te zien dat je echt hele grote sprongen kan maken als je het samen doet. En dat vind ik ook de kracht van het traject: door als regisseur en schrijver samen te werken aan een nieuwe toneeltekst, elkaar vooruit helpen en te blijven inspireren kom je echt tot heel veel moois. Ik vind het supertof om samen met Esther aan onze tekst te werken. En het is heel fijn om dit binnen dit traject te doen, dat geeft houvast en context.

Wat heeft jou het meest geïnspireerd?

Inspiratie zit natuurlijk in heel veel dingen: het inspiratiemateriaal dat we met elkaar delen, de eerste lezing van de tekst door de acteurs, de feedback van het publiek… Allemaal inspirerende zaken. Maar de manier waarop Esther en ik in hele korte tijd een hele natuurlijke samenwerking zijn aangegaan; dat vind ik misschien wel het meest inspirerend. Omdat we allebei heel graag de puntjes op de I zetten, dezelfde werkmodus hebben en er echt helemaal voor willen gaan.

Wat was de grootste uitdaging van het traject?

We leren heel veel in het proces. Dat is ook het fijne in dit traject, dat het niet perse om de uitkomst gaat, dat je een onderzoek aan mag gaan. Maar Esther en ik zijn ook gewoon een stel perfectionistische nerds bij elkaar, dus we willen natuurlijk dat de tekst klopt, dat het speelbaar wordt, dat het goed wordt. Dat is soms wel een uitdaging, de balans te houden tussen het einddoel dat we voor ogen hebben en hele weg daar naar toe (het vallen, het opstaan, het vergissen, het opnieuw doen).

Wat heb je (over jezelf) geleerd?

Dat je in korte tijd echt hele mooie dingen kan maken, dat een goede coach onbetaalbaar is, dat koffie met honing lekker is. En daarnaast dat het heel mooi en waardevol is om al vanaf het prilste moment van een toneelstuk mensen mee te laten kijken. Of dit nu een coach is, een mede-maker of zelfs een heel publiek; het wordt er echt alleen maar beter van.

En nog iets wat je kwijt wilt rond het traject (inspiratie, citaat, inzicht, wat dan ook wat je relevant vindt)

‘Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get’ zegt de moeder van Forrest Gump in een van mijn favoriete films. En zo is het bij de Tekstsmederij ook: ik heb me ingeschreven om mijn blik te verbreden en nieuwe schrijvers te leren kennen, en ben gekoppeld aan een schrijver met wie ik echt een hele fijne en goede samenwerking heb. Een schrijver waar ik waarschijnlijk in het wild nooit tegenaan was gelopen, en nu zijn we samen een voorstelling aan het maken: hoe vet is dat?

Foto: Paul Hoes

Ben je als beginnende toneelschrijver of regisseur ook geïnteresseerd in een traject bij ons? Download de open call en meld je aan!