Nieuws: Timen Jan Veenstra vertrekt bij de Tekstsmederij


De Tekstsmederij

Onze artistiek leider Timen Jan Veenstra vertrekt!

Meer dan tien jaar geleden was hij de oprichter van de Tekstsmederij en ondersteunde hij menig taalkunstenaar in zijn of haar creatieve ontwikkeling. Nu is het tijd voor nieuwe uitdagingen: Timen Jan Veenstra legt per 1 oktober zijn functie als artistiek leider neer.

De afgelopen jaren bouwde Timen Jan samen met Marijke Schaap (zakelijk leider sinds 2017) en ons team aan een belanghebbend platform voor (opkomende) theaterschrijvers. Naast het coachen van schrijvers en de uitgebreide aandacht voor de theaterschrijfcultuur, was hij verantwoordelijk voor de artistieke inhoud van diverse taalkunstprogramma’s en samenwerkingen met o.a. Asko | Schönberg en #Nieuwestukken (regeling Fonds Podiumkunsten).

“Ik ben heel trots op wat we met De Tekstsmederij bewerkstelligd hebben. Ik denk niet dat we tien jaar geleden hadden kunnen bevroeden hoeveel impact we zouden hebben. Ik kijk met veel liefde terug op de afgelopen jaren, waarbij het helpen van medeschrijvers voor mij altijd het allerbelangrijkst is geweest. Maar zoals elke schrijver weet, elk verhaal kent zijn eind. Het moment is nu voor mij aangebroken om verder te kijken en nieuwe stappen te zetten. Ik heb heel veel zin in de toekomst en kijk vooruit naar nieuwe uitdagingen.”

De komende tijd zal Veenstra zich meer gaan richten op het schrijven van eigen theaterwerk. Zijn laatste tekst Broken-Winged Bird zal in samenwerking met Toneelgroep Maastricht en Frascati Producties doorontwikkeld worden. Daarnaast is hij als writer-in-residence verbonden aan Theaterproductiehuis Zeelandia. Wie zijn taken binnen de Tekstsmederij over zal nemen is nog niet bekend. We willen via deze weg alvast onze grote dank uitspreken voor alles wat hij voor de organisatie betekend heeft en zijn nog in overleg met het bestuur over de invulling van de toekomst.

Foto: Anne van Zantwijk