Agenda

Aankomende evenementen

27 november • iedereen

Toneelleesclub met Rik van den Bos

Toneelleesclub #2 met Rik van den Bos
27 november 19.30 uur tot 21.00 uur | Ticket 10 euro | Locatie Smoeshaan

Samen met een theaterprofessional stilstaan bij het ontleden van een toneeltekst kan verrassende gesprekken opleveren. De Tekstsmederij faciliteert dit met een gloednieuw initiatief: De Toneelleesclub. Elke laatste maandag van de maand kiest een interessante theaterprofessional een te lezen tekst uit en bespreekt die tekst tijdens de Toneelleesclub. Een interactieve samenkomst over interessante, verdiepende stukken en de slag van blad naar vloer. Op deze avond is onze gast: Rik van den Bos. Samen met hem bespreken we In Vrede.

In Vrede is een hedendaagse tekst voor 8 personages over de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Het is een tekst die, in een mozaïekvertelling, het verhaal vertelt van meerdere mensen. Sommige mensen hebben een directe link met de oorlog en anderen niet. Zij worden ineens geconfronteerd met de geschiedenis zonder daar op voorbereid te zijn.
--

Hoe werkt het verder? Meld je aan voor de Toneelleesclub en je ontvangt via mail de theatertekst. Aanmelden per mail publiciteit@detekstsmederij.nl. 

01 december - 02 december • Iedereen

Regiesessie met Maaike Bergstra

Toneelschrijver Maaike Bergstra (winnaar TheaterTekstTalent Stipendium 2016) laat drie regisseur dezelfde scène uitwerken.

Het verhaal
Een stel mannenpinguïns ontmoeten twee stellen, een mannenstel en een vrouwenstel elkaar. Om hun kinderwens waar te maken moeten de personages niet alleen omgaan met elkaars angsten en vooroordelen, maar vooral ook met die van henzelf. In korte, vlotte scènes waar tijdsprongen tussen zitten zijn we getuige van hun gepieker en geworstel. Kunnen ze de verwachtingen en gedragspatronen waarmee ze zijn opgegroeid doorbreken en elkaar zo dicht naderen als nodig is?

Regie ligt in handen van:
Albert van Andel | Roeland Hofman | Annelies van Wieringen

Spel
Samora Bergtop | Janneke Remmers | Leendert de Ridder | Sebastiaan Frowijn

Grote zaal Theater Bellevue
Aanvang 20:30 uur
Prijs per ticket 10 euro . Een ticket voor beide avonden: 15 euro.

Afgelopen evenementen

13 oktober - 15 oktober • Iedereen

De Tekstsmederij Ontmoeting

De nieuwe generatie schrijvers, regisseurs en acteurs deelt hun werk in ontwikkeling exclusief met jou.

Tekstsmederijavonden
Ontmoeting met nieuwe makers
13, 14, 15 oktober 2017
Theater Bellevue, Kleine Zaal
Tickets via www.theaterbellevue.nl

Een mini-marathon van drie dagen in Theater Bellevue. Zes beginnende schrijvers en zes beginnende regisseurs delen de start van hun nieuwe toneelstukken en regieplannen met bezoekers. Het publiek kan getuige zijn van het prilste stadium van het maakproces. De Ontmoeting is tevens het startsein van een intensief creatief proces waar het publiek dicht op de huid van de makers blijft. Niet alleen presenteren zijn in het theater hun werk, ook maken zij online en in live ontmoetingen de stappen van hun ontwikkeling zichtbaar, stellen vragen en nemen de toneel minnende toeschouwer mee in hun wereld.

Ontmoet de smeders

Vrijdag 13 oktober:
Loek de Bakker en Ashley Boom
Michiel Westbeek en Zen Roorda

Zaterdag 14 oktober:

Maarten Hopman en Pieter Van Nieuwenhuyze
Jade en Lisa

Zondag 15 oktober:

Inge Wannet en Esther van der Krol
Sytske van Koeveringe en Marijn Graven

11 september - 11 september • Iedereen

Middag van de Toneeltekst

Het Nederlands Theater Festival, De Tekstsmederij en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren net als voorgaande jaren de ‘Middag van de Toneeltekst.’ Een programma dat volledig in het teken staat van hedendaagse toneelteksten en hun schrijvers. Inspirerende ideeën, prikkelende visies en een proeve van wat het Nederlands toneelschrijven te bieden heeft. Zoals vanouds afgesloten met De ‘Staat van de Nederlandse Theatertekst’, dit jaar uitgesproken door Özcan Gölpinar.

Gölpinar heeft meerdere boeken, essays, toneelstukken, documentaires, artikelen, recensies en adviezen op zijn naam staan, neemt zitting in de Raad voor Cultuur en was als adviseur verbonden aan o.a. het Fonds voor de Letteren.

Daarnaast presenteren drie eigenzinnige schrijvers eigen werk, van documentaire theaterteksten tot stilistische schrijfkunst. En reikt het Prins Bernhard Cultuurfonds het TheaterTekstStipendium uit.