Agenda

Aankomende evenementen

25 april - 25 april • 

Leesclub #7- Manja Topper

Wat maakt een scène aansprekend en een monoloog de moeite waard? Wat zeggen de personages? Waar zit het conflict en hoe heeft de schrijver het geënsceneerd? Kortom: wat raakt jou wel of niet in een toneelstuk? Duik samen met De Tekstsmederij in de wereld van de Nederlandse theatertekst en sluit aan bij de Toneelleesclub!

Op donderdag 25 april van 19:00 tot 21:00 gaan we aan de slag met een klassieker: ‘Wie is er bang voor Virginia Woolf?’ Een beklemmende, maar even zo humoristische tekst van Edward Albee waarin “nachtelijke gasten” worden meegesleurd in een pittige confrontatie tussen het echtpaar Martha en George…

G: Ja, laten we er nog maar eentje nemen voordat we naar bed gaan. M: Naar bed gaan? Waar heb je het over? En de gasten dan? G: De wat? M: De gasten. GASTEN. G: GASTEN! M: Ja, gasten... mensen. We krijgen gasten. G: Wanneer? M: Nu!’

Theatergroep Dood Paard toert met een herneming van de voorstelling vanaf begin april door Nederland, België en Frankrijk. De rol van Martha wordt vertolkt door actrice Manja Topper. Zij gaat deze avond speciaal voor de Toneelleesclub met jou in gesprek over de inhoud!

Iedere deelnemer krijgt de tekst vooraf thuis toegestuurd. Deze interactieve samenkomst vindt plaats op de derde verdieping in Boekhandel Scheltema.

Info
Gespreksleider: Timen Jan Veenstra
Gast: Manja Topper, actrice bij Theatergroep Dood Paard
Tekst: Wie is er bang voor Virginia Woolf?
Kosten: € 10,00 (dit is inclusief een PDF van de theatertekst en koffie/thee)
Aanmelden: stuur een mail naar publiciteit@detekstsmederij.nl

Adres:
Rokin 9
1012 KK Amsterdam

17 mei - 19 mei • 

Tekstsmederij INSPIRATIEWEEKEND

Een inspirerend weekend bomvol toffe workshops, colleges en ontmoetingen. Lijkt het jou fijn om je een weekend lang onder te dompelen in de creatieve wereld van de Tekstsmederij en heb je net als wij zin om medeschrijvers en regisseurs te leren kennen?

Klik dan snel verder en meld je aan voor het Inspiratieweekend van 17 t/m 19 mei, inclusief voorstellingsbezoek!

31 mei - 02 juni • 

Zen en Michiel in SchuurAtelier

Presentatie van vier weken onderzoek door schrijver Michiel Westbeek en regisseur Zen Roorda: Hoe kan een theatertekst op basis van improvisaties verder ontwikkeld worden?

Deze presentatie vindt plaats op vrijdag 31 mei en zondag 2 juni in de studio's van Toneelschuur Producties. We verzamelen om 19.30 uur in de foyer van de Toneelschuur Haarlem

 

‘Drie mensen. Ergens. Ooit. Ze wonen in een conflictgebied waar terroristische activiteit plaatsvindt. De wereldmachten, nog geen teen van hun eigen soldaten riskerend, sturen drones – onbemande vliegtuigen – op verkennings- en aanvalsmissies. De vijand kijkt deze drie mensen met argusogen aan, en met argusogen kijken zij terug de blauwe hemel in.
Losse scènes die deels geschreven zijn, deels op de vloer ontstaan, en deels ter plekke worden geïmproviseerd onderzoeken de claustrofobie, de paranoia, de ineenstorting, de rebellie, de wanhoop en de moed van hen die voortdurend onder schot gehouden worden.’

 

spel: Nhung Dam, Nazanin Taheri en Merijn de Jong

Afgelopen evenementen

13 april - 13 april • 

Live toneelschrijven – WHAT ISH Identity

Iedereen vraagt zich wel eens af: waar praten mensen over en waar denken mensen aan? Welke gedachten heeft de barman? Waarom lijkt dat meisje daar zo bezorgd? Tijdens What ISH Identity herschrijven we de realiteit en de bezoekers zijn de hoofdpersonages. De ingrediënten zijn de schrijver, de bezoekers en heel veel fantasie.

Timen Jan Veenstra en smeder Smits James schrijven live toneel vanaf 18:00 uur in het Compagnietheater

17 december - 18 december • IEDEREEN

De Tekstsmederij presenteert Zen en Michiel

In het kader van De Tekstsmederij-traject werkte Michiel Westbeek afgelopen jaar aan nieuwe theaterteksten. Op deze avond gaat hij met regisseur Zen Roorda het onderzoek aan hoe een aantal scènes op het podium uitpakken als ze gespeeld worden door de acteurs. Het publiek is getuige van dit onderzoek en kan ook aan het einde van de avond meepraten over het gloednieuwe theaterstuk in wording: De Verzoeker. De Tekstsmederij presenteert Zen en Michiel is een samenwerking met Likeminds en Grand Theatre Groningen.

Presentatie: Yahmani Blackman
Cast: Noël S. Keulen, Mads Wittermans, Lotte Dunselman

Over De Verzoeker
Je ligt in bed, je valt bijna in slaap, nee, het is geen vallen, het is tuimelen. Beelden glijden over je netvlies, je bent nog bij bewustzijn, maar het hoe, wat en waar is je onduidelijk. Een duister deurtje in je ziel staat op een kier. Duistere wezens vullen je geestesoog. Er is onrust. Je zou vredig in slaap moeten zakken. Je zou de baas moeten zijn. Je zou aan de rechterhand van god moeten kunnen zitten, maar je dineert met je demonen. Schrijver Maarten staat stijf van de demonen. Hij is bang voor vlinders, bang om gek te worden, bang om zijn veel succesvollere vriendin Rosa te verliezen, bang om geen geniale kunstenaar te zijn. Zo kan het niet langer, weet hij, en Maarten begint aan een nieuw (geniaal) project: een theatertekst over de schilder Francisco Goya die in de 19e eeuw zijn eigen demonen overwon. Dan ontmoet Maarten op straat Legio die zich met tatoeages en implantaten heeft laten verbouwen tot demon... Terug in bed. Je bent bijna onder zeil, maar nog net niet. Een wijze raad: dineer met je demonen. Druk ze niet weg. Ze proberen je iets te leren. Maar vertrouw ze nooit helemaal. Tekst: Michiel Westbeek Regie: Zen Roorda

Praktische informatie
Locatie: Grand Theatre Groningen 
Aanvang op beide dagen: 20.30 uur
Entree: 12 euro / student 10 euro

04 december - 05 december • IEDEREEN

De Tekstsmederij presenteert Nina en Simone

In het kader van De Tekstsmederij-traject werkte Simon(e) van Saarloos afgelopen jaar aan nieuwe theaterteksten. Op deze avond gaat ze met regisseur Nina Spijkers het onderzoek aan hoe een aantal scènes op het podium uitpakken als ze gespeeld worden door de acteurs. Het publiek is getuige van dit onderzoek en kan ook aan het einde van de avond meepraten over het gloednieuwe theaterstuk in wording: Lopen op hollende wolken.

Presentatie: Yahmani Blackman | Spel: Anne-Chris Schulting, Janneke Remmers, Marisa van Eyle, Mandela Wee Wee

Praktische informatie
Aanvang op beide avonden: 20.00 uur
Locatie: Theater Bellevue