Agenda

Aankomende evenementen

23 april - 23 april • IEDEREEN

Toneelleesclub #4 met Peter Blok

Samen met een theaterprofessional stilstaan bij het ontleden van een toneeltekst kan verrassende gesprekken opleveren. De Tekstsmederij faciliteert dit met een gloednieuw initiatief: De Toneelleesclub. Een aantal maandagavonden van het jaar kiest een interessante theaterprofessional een te lezen tekst uit en bespreekt die tekst tijdens de Toneelleesclub. Een interactieve samenkomst over interessante, verdiepende stukken en de slag van blad naar vloer. Op deze avond is onze gast: Peter Blok. Met hem bespreken we ‘Het Zouthuis’ van Peer Wittenbols.

Reserveren via publiciteit@detekstsmederij.nl. Tickets: 10 euro.

04 juni - 05 juni • IEDEREEN

De Tekstsmederij leest….

Save the Date voor de presentatie van nieuwe theaterteksten in Theater Bellevue. De tekstsmeders van De Tekstsmederij laten tijdens deze avond het resultaat zien van maandenlang smeden, schrijven, verdiepen, schrappen, bijstellen en meer. Wees getuige van het werk van de nieuwe generatie toneelschrijvers en regisseurs en maak je agenda leeg voor dit publieksmoment. Binnenkort volgt meer informatie.
 
Op 4 en 5 juni om 20.00 uur 
 
De Tekstsmederij leest…
Esther en Inge
Jade en Lisa
Zen en Michiel
Simone en Nina
Maak alvast kennis met hen via www.detekstsmederij.nl. 
 
Entree: € 10,- / beide avonden € 7,50
Reserveren via www.theaterbellevue.nl.

Afgelopen evenementen

17 maart - 17 maart • IEDEREEN

LIVE schrijven bij What ISH?

Iedereen fantaseert weleens; waar zouden die dames in de hoek over staan te babbelen? En wat denkt de barman eigenlijk, als hij zich onbespied waant? Tijdens What ISH gender? Voguing, Clubbing, Art, Discussion herschrijft De Tekstsmederij de werkelijkheid in het Compagnietheater. De bezoekers worden hoofdpersoon in de live nieuw geschreven theaterteksten. De ingrediënten; een schrijver, inspiratie en een boel fantasie. Speel je mee? Start 19.45 uur in Compagnietheater Amsterdam.
29 januari - 29 januari • IEDEREEN

Toneelleesclub #3 met Maria Goos – Uitverkocht

Samen met een theaterprofessional stilstaan bij het ontleden van een toneeltekst kan verrassende gesprekken opleveren. De Tekstsmederij faciliteert dit met een gloednieuw initiatief: De Toneelleesclub. Een aantal maandagavonden van het jaar kiest een interessante theaterprofessional een te lezen tekst uit en bespreekt die tekst tijdens de Toneelleesclub. Een interactieve samenkomst over interessante, verdiepende stukken en de slag van blad naar vloer. Op deze avond is onze gast: Maria Goos.

Op deze avond is onze gast: Maria Goos. Met haar bespreken we de toneelteksten van DOEK!
DOEK! ging op 3 oktober 2010 in première in de schouwburg van Haarlem. Alle vrouwenrollen werden gespeeld door Loes Luca.
Alle mannenrollen werden gespeeld door Peter Blok.

Reserveren via publiciteit@detekstsmederij.nl. | Tickets: 10 euro inclusief de tekst (wordt vooraf gemaild.)
--
De titel DOEK! heeft een drieledige betekenis.
'DOEK!' werd er vroeger door de toneelmeester geroepen als het moment daar was dat na afloop van het stuk het voordoek dicht moest vallen. Het woord 'doek' wordt gebruikt in het gezegde: 'Dan is het 'doek' voor Richard van Berkhoven. Dat betekent: dan is het einde verhaal, dan is het klaar, dan is het over, voor Richard van Berkhoven. En doek is ook het linnen, of het canvas, waarop schilders schilderen. Het is een ander woord voor een schilderij. 'De doeken van Rubens kenmerken zich door' etc.
Het stuk DOEK! gaat op verschillende lagen over hetzelfde thema: wat is echt en wat is onecht. Bestaat er echt en onecht in de beeldende kunst. Wat bepaalt of een schilderij echt of onecht is. Wat bepaalt of een actrice echt of onecht speelt, en bovenal: bestaat er echt en onecht in de liefde. Is Richard de grote liefde van Lies, of is het Wouter? Is de liefde waar je aan kapot gaat een grotere liefde dan de liefde waar je mee kan leven?

01 december - 02 december • Iedereen

Regiesessie met Maaike Bergstra

Toneelschrijver Maaike Bergstra (winnaar TheaterTekstTalent Stipendium 2016) laat drie regisseur dezelfde scène uitwerken.

Het verhaal
Een stel mannenpinguïns ontmoeten twee stellen, een mannenstel en een vrouwenstel elkaar. Om hun kinderwens waar te maken moeten de personages niet alleen omgaan met elkaars angsten en vooroordelen, maar vooral ook met die van henzelf. In korte, vlotte scènes waar tijdsprongen tussen zitten zijn we getuige van hun gepieker en geworstel. Kunnen ze de verwachtingen en gedragspatronen waarmee ze zijn opgegroeid doorbreken en elkaar zo dicht naderen als nodig is?

Regie ligt in handen van:
Albert van Andel | Roeland Hofman | Annelies van Wieringen

Spel
Samora Bergtop | Janneke Remmers | Leendert de Ridder | Sebastiaan Frowijn

Grote zaal Theater Bellevue
Aanvang 20:30 uur
Prijs per ticket 10 euro . Een ticket voor beide avonden: 15 euro.