Agenda

Aankomende evenementen

05 september - 15 september • 

Smeder Marthe op FRINGE

Shakespeareliefhebbers opgelet! Borealen, conservatieven, links en rechts, opgepast! Shakespeares onbekendste stuk ‘Cymbeline’ is in 2019:  Cymbeline – totdat het je eigen dochter is.  Door Shehab Aamer, Marthe van Bronkhorst en Eddie Kagie. Een comedy over vluchtelingen & vaders op Amsterdam Fringe Festival, warm aanbevolen door De Tekstsmederij.

Waarover dan?
Minister Cymbeline (Eddie Kagie) van Vreemdelingenzaken is niet links, niet rechts, maar rechttoe rechtaan. Zelfs voor familie – zijn zoons doen ontwikkelingswerk, maar hij geeft ze uit principe geen cent. Zijn lievelingsdochter Innogen (Smeder Marthe van Bronkhorst) valt voor Mossoud (Shehab Aamer), een asielzoeker. Praktisch net als haar vader, vraagt ze Mossoud om te trouwen, zodat hij in Nederland kan blijven. Maar Mossoud is net als zijn familie romantisch: hij trouwt alleen uit traditie en pure liefde. Door een misverstand moet Innogen wegvluchten voor de familie van Mossoud en gaat zij naar Lampedusa om Mossoud en alle vluchtelingen te helpen.
Ramp volgt op ramp. Innogen moet zelf gered worden. Maar door wie dan? Regels zijn regels, zegt Cymbeline. Totdat het zijn eigen dochter is.

Speeltijden
Donderdag 5 september : 18:30 Plein Theater
Vrijdag 6 september 21:30 Plein Theater
Donderdag 12 september 20:30 Plein Theater
Vrijdag 13 september 21:30 Plein Theater
Zaterdag 14 september 20:00 Meervaart

Tickets: € 13,50
14 september • 

Toneelleesclub NTF

Een speciale Nederlands Theater Festival-editie van De Toneelleesclub !

Onder deskundige begeleiding van zakelijk leider/jurylid Marijke Schaap (De Tekstsmederij) en regisseur/actrice Samora Bergtop (Well Made Productions) lezen we Hin und Her ( ’t Barre Land / Tijdelijke samenscholing & Co), ook op het festival te zien. Waar zit het conflict en hoe heeft de schrijver het geënsceneerd? Kortom: wat raakt jou wel of niet in een toneelstuk? Gegarandeerd voer voor interessante gesprekken.

Datum en tijd: Zaterdag 14 september, 16:30 uur
Locatie: Theater Bellevue
Kosten: € 25,00 (inclusief toegang tot de voorstelling!)

Meer info over het Nederlands Theater Festival

05 oktober • 

Toneelschrijven bij de Schrijversacademie

Voor veel schrijvers is het een grote uitdaging: de dialoog. Toch is het kunnen schrijven van dialogen een onmisbare vaardigheid voor iedereen met serieuze schrijfambitie. Dialogen bepalen hoe de lezer jouw personages ziet. Ze zorgen voor spanning in een scène en brengen jouw verhaal tot leven. Worstel jij met dialogen? Of wil jij je verder bekwamen op dit vlak? Volg dan onze nieuwe workshop ‘’Dialogen op het toneel’’.

Bij toneelschrijven wordt de tekst niet alleen opgeschreven: het wordt opgelezen. Je hóórt wat je geschreven hebt. Dit is een zeer nuttige oefening en helpt je om jouw dialogen met een frisse blik te bekijken.

Deze workshop wordt verzorgd in samenwerking met de Schrijversacademie door Marjolijn van den Berg.

Marjolijn is een bevlogen (theater)schrijver met een neus voor verhalen. Ze volgde de opleiding tot theaterschrijver aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en sleept eigenlijk overal een opschrijfboekje mee naar toe. Naast het lesgegeven was Marjolijn hoofdredacteur bij het Lectoraat Theatrale Maakprocessen en mede-auteur van het boek Dansende Tongen, een theoretisch en praktisch handboek over schrijven.

Ervaring is voor deze 3 uur durende workshop niet nodig en alle soorten schrijvers zijn welkom, want of je nu aan een boek, een kort verhaal of een filmscript werkt – dialogen zijn overal!

Datum: zaterdag 5 oktober 2019
Tijd: 13:30 – 16:30 uur
Locatie: Amsterdam (n.t.b.)


Prijs
: €95,-euro
Prijs voor studenten (van de Schrijversacademie): €75,- euro


10 oktober - 17 oktober • 

Toneelschrijven in De Tolhuistuin

Om te leren hoe de toneelschrijver een scène opbouwt en hoe monologen en dialogende basis van een gesprek met het publiek kunnen vormen, ontwikkelt De Tekstsmederij een workshopserie bij De Tolhuistuin. Zo brengen we het ambacht van toneelschrijven bij een nieuwe generatie schrijvers onder de aandacht. We zijn altijd op zoek naar nieuw talent!

De workshops
In samenwerking met verscheidene (culturele) partners zijn deze workshops ontwikkeld als ‘drietrapsraket‘. Dit betekent dat alle deelnemers ter inspiratie samen met de docent een tekstvoorstelling bezoeken, die ze nabespreken. Verder bestaat het programma uit twee workshops (beide ong. 1,5 uur), die verder ingaan op de basis van het toneelschrijven: Wat maakt een tekst theatraal? Hoe ontwikkelt een personage zich? En welke verhalen willen we eigenlijk vertellen? Aan het einde van de sessies ga je met een eigen geschreven scène naar huis!

Aanmelden
Ervaring is niet belangrijk, iedereen die zin heeft om zich samen met De Tekstsmederij te wagen aan een toneeltekst, is van harte welkom. Reserveer snel een ticket en verzeker jezelf van een plekje an de schrijftafel!


Workshopdata:
10 okt + 17 okt + één voorstelling (n.b.t.m.)

Aanvang 19:00 uur
Locatie Tuinhuis, Tolhuistuin Amsterdam Noord
Entree € 45

Afgelopen evenementen

09 juli • 

Masterclass Simon Allemeersch

Wil jij voor locatie schrijven, maar weet je niet precies waar te beginnen? Of wil je onderzoeken hoe je op basis van een locatieconcept of -idee tot een tekst komt? Zou je graag een actuele (sociale) context in je schrijfwerk willen verwerken, maar vraag je je af hoe je dat het beste kunt doen? Geef je dan nu op voor de Masterclass schrijven voor locatie(theater) met Simon Allemeersch, in samenwerking met Festival Over Het IJ!’
12 juni • 

Presentatie nieuwe Smeders

Na een enerverende inspiratieweek vol workshops van diverse professionals selecteerden we een aantal nieuwe talentvolle schrijvers en regisseurs. Zij rammelen momenteelaan de poorten en ontwikkelen zich binnen de smederij. Op dinsdag 11 en woensdag 12 juniworden in Theater Bellevue de eerste resultaten getoetst en getoond van maandenlang smeden, schrijven, verdiepen, schrappen, bijstellen en meer. Wees getuige van het werk van de nieuwe generatie!*

Met op woensdag 12 juni, 20:00 uur: Smita James / Marthe van Bronkhorst 

*Iedere smeder volgt een eigen traject binnen De Tekstsmederij. Tijdens deze avonden Op worden verschillendefases van een tekst getoond, gepresenteerd of gelezenDat het een uniek inkijkje biedt in het maakproces staat voorop!

11 juni • 

Presentatie nieuwe Smeders

Na een enerverende inspiratieweek vol workshops van diverse professionals selecteerden we een aantal nieuwe talentvolle schrijvers en regisseurs. Zij rammelen momenteelaan de poorten en ontwikkelen zich binnen de smederij. Op dinsdag 11 en woensdag 12 juniworden in Theater Bellevue de eerste resultaten getoetst en getoond van maandenlang smeden, schrijven, verdiepen, schrappen, bijstellen en meer. Wees getuige van het werk van de nieuwe generatie!*

Met op dinsdag 11 juni, 20:00 uur: Nick Bruckman & Anne-Maike Mertens / Mohamed Abroun

*Iedere smeder volgt een eigen traject binnen De Tekstsmederij. Tijdens deze avonden Op worden verschillendefases van een tekst getoond, gepresenteerd of gelezenDat het een uniek inkijkje biedt in het maakproces staat voorop!