Agenda

Aankomende evenementen

26 november - 26 november • IEDEREEN

Toneelleesclub #6 met Romana Vrede

Samen met een theaterprofessional stilstaan bij het ontleden van een toneeltekst kan verrassende gesprekken opleveren. De Tekstsmederij faciliteert dit met een gloednieuw initiatief: De Toneelleesclub. Een aantal maandagavonden van het jaar kiest een interessante theaterprofessional een te lezen tekst uit en bespreekt die tekst tijdens de Toneelleesclub. Een interactieve samenkomst over interessante, verdiepende stukken en de slag van blad naar vloer. Op deze avond is onze gast: Romana Vrede. Binnenkort maken we de tekst bekend die we gaan bespreken.

Reserveren via publiciteit@detekstsmederij.nl. Tickets: 10 euro.

04 december - 05 december • IEDEREEN

De Tekstsmederij presenteert Nina en Simone

In het kader van De Tekstsmederij-traject werkte Simon(e) van Saarloos afgelopen jaar aan nieuwe theaterteksten. Op deze avond gaat ze met regisseur Nina Spijkers het onderzoek aan hoe een aantal scènes op het podium uitpakken als ze gespeeld worden door de acteurs. Het publiek is getuige van dit onderzoek en kan ook aan het einde van de avond meepraten over het gloednieuwe theaterstuk in wording: Lopen op hollende wolken.

Presentatie: Yahmani Blackman

Lopen op hollende wolken
Een Who's Afraid of Virginia Woolf zonder verzonnen kind. Tussen Boy, Fanny en X staan concepten, zoals gender, ras en valisme, die soms nauwelijks tastbaar zijn er toch prangend toe doen.

Praktische informatie
Aanvang op beide avonden: 20.00 uur
Locatie: Theater Bellevue
17 december - 18 december • IEDEREEN

De Tekstsmederij presenteert Zen en Michiel

In het kader van De Tekstsmederij-traject werkte Michiel Westbeek afgelopen jaar aan nieuwe theaterteksten. Op deze avond gaat hij met regisseur Zen Roorda het onderzoek aan hoe een aantal scènes op het podium uitpakken als ze gespeeld worden door de acteurs. Het publiek is getuige van dit onderzoek en kan ook aan het einde van de avond meepraten over het gloednieuwe theaterstuk in wording: De Verzoeker. 

Presentatie: Yahmani Blackman
Cast: Noël S. Keulen, Mads Wittermans, Lotte Dunselman

Over De Verzoeker
Je ligt in bed, je valt bijna in slaap, nee, het is geen vallen, het is tuimelen. Beelden glijden over je netvlies, je bent nog bij bewustzijn, maar het hoe, wat en waar is je onduidelijk. Een duister deurtje in je ziel staat op een kier. Duistere wezens vullen je geestesoog. Er is onrust. Je zou vredig in slaap moeten zakken. Je zou de baas moeten zijn. Je zou aan de rechterhand van god moeten kunnen zitten, maar je dineert met je demonen. Schrijver Maarten staat stijf van de demonen. Hij is bang voor vlinders, bang om gek te worden, bang om zijn veel succesvollere vriendin Rosa te verliezen, bang om geen geniale kunstenaar te zijn. Zo kan het niet langer, weet hij, en Maarten begint aan een nieuw (geniaal) project: een theatertekst over de schilder Francisco Goya die in de 19e eeuw zijn eigen demonen overwon. Dan ontmoet Maarten op straat Legio die zich met tatoeages en implantaten heeft laten verbouwen tot demon... Terug in bed. Je bent bijna onder zeil, maar nog net niet. Een wijze raad: dineer met je demonen. Druk ze niet weg. Ze proberen je iets te leren. Maar vertrouw ze nooit helemaal. Tekst: Michiel Westbeek Regie: Zen Roorda

Praktische informatie
Aanvang op beide dagen: 20.30 uur
Entree: 12 euro / student 10 euro

Afgelopen evenementen

24 september - 24 september • IEDEREEN

Toneelleesclub #5 met José Kuijpers

Samen met een theaterprofessional stilstaan bij het ontleden van een toneeltekst kan verrassende gesprekken opleveren. De Tekstsmederij faciliteert dit met een gloednieuw initiatief: De Toneelleesclub. Een aantal maandagavonden van het jaar kiest een interessante theaterprofessional een te lezen tekst uit en bespreekt die tekst tijdens de Toneelleesclub. Een interactieve samenkomst over interessante, verdiepende stukken en de slag van blad naar vloer. Op deze avond is onze gast: José Kuijpers. Zij koos de teksten van Tjeerd Bischoff's GAS om te bespreken. Reserveren via publiciteit@detekstsmederij.nl. Tickets: 10 euro. | Locatie: De Smoeshaan van Theater Bellevue.

Het verhaal
Epicentrum van de vertelling is Hotel Boelens in Hoogezand-Sappemeer. In het eerste deel, als de gasbel net is ontdekt, denkt hoteleigenaar Andries Boelens een graantje mee te kunnen pikken van de aangekondigde rijkdom. Maar de hotelgasten van de NAM blijken meer geïnteresseerd in zijn dochters Bette en Aukje dan in zijn plannen.
 
Als de jongste ongewenst zwanger raakt van een NAM-ingenieur, raken de levens van gasmannen en de hoteldochters onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wie is er verantwoordelijk voor de gevolgen van de gaswinning? Waarom liep de schadeafhandeling vast in een onontwarbare kluwen van belangen, emoties, rapporten en elkaar tegensprekende onderzoeken? En waarom reageerde de Nederlandse overheid zo traag, toen zich in Groningen een ramp aftekende?
 
Na Mansholt en Koning van het Grasland bouwt Toneelgroep Jan Vos verder aan reeks aansprekende, actuele voorstellingen, die de inwoners van Noord-Nederland direct raken.
 
Rode draad zijn politieke keuzes uit het verleden, waar nu de wrange vruchten van worden geplukt. Na boterbergen, melkplassen en het verdwijnen van biodiversiteit, draait het in GAS om scheuren in gevels, slepende procedures en onverkoopbare panden.

Reserveren via publiciteit@detekstsmederij.nl. Tickets: 10 euro. | Locatie: De Smoeshaan van Theater Bellevue.

18 september - 19 september • IEDEREEN

De Tekstsmederij presenteert Koen Caris

De Tekstsmederij presenteert Koen Caris, TheatertekstTalent 2017. | Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2017 het stipendium voor jonge theaterauteurs toegekend aan Koen Caris. Op deze twee avonden in Theater Bellevue presenteert hij zijn werk: MIJN.

Regie: Casper Vandeputte
Cast: Anna Keuning, Bram van der Kelen, Teun Luijkx, Michael Muller, Simon Boer, Anne-Chris Schulting.

Het verhaal
MIJN gaat over een voormalig mijndorpje, ergens diep weggestopt tussen glooiende heuvels. Nadat een grote mijnramp twintig jaar terug een abrupt einde maakte aan die industrie, zakte het dorp langzaam maar zeker weg in armoede en isolement. Scheuren en verzakkingen waren aan de orde van de dag. De jongeren droomden van hun vertrek, de ouderen droomden maar zo min mogelijk. Tot een paar maanden geleden, toen ze allemaal werden opgeschrikt door groot nieuws: de postcodeloterij was in het dorp gevallen. In één klap werd de helft van de inwoners steenrijk; de andere helft bleef arm.

Een paar maanden later begint de splitsing al voelbaar te worden. De nouveaux riches zijn een gigantisch bouwproject begonnen: een verzameling luxe nieuwe villa's, bovenop de oude mijngrond. Door alle werkzaamheden komt het dorpje op steeds gammeler grond te staan. Ramen knappen spontaan, en huizen zakken links en rechts de grond in. Nieuwe scheuren leggen oud zeer bloot. En wanneer een van de rijken wordt beroofd is het hek van de dam: alle onderhuidse angst en woede van de dorpelingen komen naar boven, en wat ooit een hechte gemeenschap was valt stukje bij beetje in twee kampen uiteen.

MIJN is een stuk over de menselijke neiging om alles in twee groepen te verdelen, in wij vs. zij. Over hoe schaarste, en onze angst dat we niet zullen krijgen waar we recht op menen te hebben, die verdeling in de hand werken. En over hoe mensen, als je ze maar lang genoeg als gevaar behandelt, uiteindelijk vanzelf dat gevaar zullen worden.
---
AANVANG: 20.00 uur in Theater Bellevue
Tickets: 10 euro per persoon / studenten 7,50 euro per persoon

11 september - 11 september • IEDEREEN

Middag van de Theatertekst – NL

Het Nederlands Theater Festival en De Tekstsmederij organiseren traditiegetrouw tijdens het theaterfestival de Middag van de Theatertekst die dit jaar wordt uitgesproken door Nathan Vecht. Wat vinden we belangrijk als het gaat om de ontwikkeling van theaterteksten? Welke verhalen moeten worden verteld? Bijzonder dit jaar is dat er ook een verbinding wordt gemaakt tussen de Staat van de Theatertekst in Vlaanderen die dit jaar op 7 september wordt uitgesproken door Stijn Devillé. Tijdens deze middag in Amsterdam bespreken we ook met een speciale gast uit het theaterveld de reflectie op beide teksten.

Programma

  • Welkom
  • Staat van de Theatertekst door Nathan Vecht
  • Panelgesprek Nathan Vecht, Stijn Devillé en speciale gast
  • Gesprek met publiek

Over Nathan Vecht
Nathan Vecht schreef onder meer de toneelstukken Kunsthart en Gidsland(mugmetdegoudentand), Don Juan (Noord Nederlands Toneel), Post (Bellevue Lunchtheater), Fietsen voor Malawi, Go Vote! en God in Frankrijk (de Parade). Voor het Delamar Theater schreef hij de musical In de ban van Broadway. Zijn werk is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival, werd opgevoerd in onder meer Duitsland en België, en is uitgegeven door de Nieuwe Toneelbibliotheek en International Theatre & Film Books. Voor televisie schreef hij onder meer de comedyserie Missie Aarde en scènes voor Koefnoen en Het Klokhuis.