Agenda

Aankomende evenementen

Afgelopen evenementen

03 september - 03 september • 

Afscheidsfeestje – De Thuiskomst

Kunnen we in tijden van crisis creatief verbonden blijven? Is het mogelijk om met meerdere mensen aan één theatertekst te schrijven? De Tekstsmederij ging het experiment aan! Maar liefst zeven interessante taalkunstenaars creëerden met elkaar een nieuwe tekst. Een unieke estafette die tijdens het Nederlands Theater Festival haar climax bereikt! 

De schrijvers werd gevraagd alle schrijfwetten los te laten en vaste patronen te doorbreken om in totale vrijheid te kunnen reageren op elkaars werk. Welk resultaat dat uiteindelijk oplevert? Een nieuwe tekst over ‘thuiskomen’. Of het dé theatertekst van het seizoen wordt? Zou kunnen! Het gaat uiteindelijk om het proces.Regisseur Timothy de Gilde brengt de tekst op de vloer in de vorm van een live hoorspel. Het publiek krijgt een koptelefoon aangereikt om op intieme wijze onderdeel te worden van een bijzonder mozaïek dat gekoppeld is aan een, hoe dan ook, memorabele tijd. 


Tickets: 7,50 euro (inclusief glas prosecco)


LET OP: Dit is voorlopig ons laatste evenement. De Tekstsmederij sluit vanaf september met weemoed, met opgeheven hoofd en met een open vizier op de toekomst haar deuren. 

19 december - 19 december • 

Word In Progress Nedra Arsenovic-Kenzari

Maak kennis met onze nieuwste smeder! Na haar deelname aan #Nieuwestukken van Fonds Podiumkunsten, startter kersverse schrijfster Nedra Arsenovic-Kenzari afgelopen zomer met haar traject bij de Tekstsmederij. Hoe is het de smeder vergaan en wat is haar verhaal? Nestel je op een stoeltje in het NDSM Theater en aanschouw, onderga, ervaar, denk mee; Dit is een unieke situatie voor jou en voor de makers! 

Een groep van zes Nederlanders heeft zich opgegeven om mee te doen aan een geweldig avontuur in het verre en exotische Afrika. Zij zullen gaan werken aan hun ‘zelf’, hun fysieke, mentale en spirituele ‘ik’. De mooie mensen van Kenia zullen deze fantastische experience hosten en in ruil daarvoor ontvangen zij hulp. Liefdadigheid in de vorm van geld en tijd. Bas, Miranda, Diana, Farida, Kenneth en Joke hebben veel geld opgehaald om de arme bevolking van Kenia te helpen. Naast het verrichten van vrijwilligerswerk zal met hun geld een dorpje verrijkt worden met een schooltje en wordt het lokale ziekenhuis voorzien van medicijnen. Mooi hè! Of kan het ook zijn dat hun nobele daden bijdragen aan de koloniale verhoudingen waarin deze armoede vooral fascinerend en inspirerend voor henzelf is in plaats van onrechtvaardig en onmenselijk voor de mensen in dit dorpje?

Ik ben begonnen aan deze tekst omdat ik zelf al geruime tijd werkzaam ben binnen de NGO’wereld. Ik heb gewerkt bij organisaties die hun hart op de juiste plek hebben.  Ik heb gewerkt bij organisaties die hun hart op de juiste plek hebben, met werknemers die iets goeds willen doen voor een ander, voor de wereld. Precies daarom voelt de kritiek vanuit diverse kanten op het werk en vooral de werkwijze van sommige NGO’s als hard en oneerlijk. Maar, ergens deep down inside, begrijp ik het wel. Dit stuk is daarom geschreven vanuit dat andere perspectief en dan nog een beetje meer

Regie: Abdel Daoudi 
Acteurs:
 n.t.b.
Coach: Timen Jan Veenstra

Locatie: NDSM Theater, Scheepsbouwkade 6, 1033 WM Amsterdam
Aanvang: 
14:00 uur 
Kosten: 12,50 euro | 10 euro (gereduceerd tarief)

We hebben i.v.m. de geldende corona-maatregelingen plek voor max. 30 mensen. Er is geen deurverkoop, kaartverkoop komt binnenkort online.


Fotografie: Anne van Zantwijk
19 december - 19 december • 

Word In Progress De Estafettetekst

Word In Progress zet taalkunst in het licht. Gedurende de coronacrisis schreven zeven verschillende theaterschrijvers met elkaar één estafettetekst over thuiskomen.

Kunnen we in tijden van crisis creatief verbonden blijven? Is het mogelijk om met meerdere mensen aan één theatertekst te schrijven? De Tekstsmederij ging het experiment aan! Maar liefst zeven interessante taalkunstenaars creëerden met elkaar een nieuwe tekst. Een unieke estafette die tijdens Word In Progress haar climax bereikt! De schrijvers werd gevraagd alle schrijfwetten los te laten en vaste patronen te doorbreken om in totale vrijheid te kunnen reageren op elkaars werk. Welk resultaat dat uiteindelijk oplevert? Een nieuwe tekst over ‘thuiskomen’. Of het dé theatertekst van 2020 wordt? Zou kunnen! Het gaat uiteindelijk om het proces.

Met medewerking van Jibbe Willems, Mohamed Aadroun, Rosita Dameri, Maarten van Hinte, Nedra Arsenovic-Kenzari, Esther Duysker en Lot Vekemans.  

Live op de vloer gaat regisseur Timothy de Gilde in de vorm van een hoorspel aan de slag met het script.

Regie: Timothy Gilde
Acteurs: Yorick Zwart, Quiah Shilue, Laura Bakker, Charlie Chan Dagelet, Ortál Vriend, Michiel Nooter
Muziek: Wessel Schrik

Locatie: NDSM Theater, Scheepsbouwkade 6, 1033 WM Amsterdam
Aanvang: 
19:30 uur 

Kosten: 12,50 euro | 10 euro (gereduceerd tarief)

We hebben i.v.m. de geldende corona-maatregelingen plek voor max. 30 mensen. Er is geen deurverkoop, kaartverkoop komt binnenkort online.